Om kort

Danske kortbrugere (forbrugere og virksomheder) anvender i stort omfang betalingskort, når de køber varer og tjenesteydelser. 

Via de ca. 9,5 mio. udstedte kort gennemførte danske forbrugere knap 2,3 mia. korttransaktioner med en samlet værdi på over 580 mia. kr. (kilde: Danmarks Nationalbank)

Når en forbruger betaler for en vare eller ydelse med sit betalingskort eller via en mobil betalingsløsning, afvikles betalingen gennem et net af aftaler. Aftalerne håndterer et samspil og et informations flow, som for den almindelige forbruger er helt ukendt. Dette samspil inkluderer bl.a.  forretningens og forbrugerens bank samt IT-leverandører og kortselskaber:

Korttyper

Der findes forskellige typer betalingskort, heriblandt debetkort og kreditkort:

 • card payment sweden

  Debetkort

  Debetkort er et betalingskort, hvor købsbeløbet trækkes fra forbrugerens konto straks eller i løbet af 1-2 dage. Det er ofte banker, som udsteder debetkort. Dankort, Visa/Dankort, Visa debet og Mastercard debet er eksempler på debetkort.
 • card payment sweden

  Kreditkort

  Kreditkort er et betalingskort, hvor der går et vist tidsrum, inden forbrugeren skal betale beløbet. Hvor lang tid der går, og om hele beløbet skal betales tilbage på én gang, vil afhænge af den aftale, som forbrugeren har med kortudstederen. Eksempler på kreditkort er Mastercard, Visa, Diners Club og American Express.

Betalinger i samfundet

Danmark betragtes som et af de mest effektive betalingsmarkeder i verden. Kortbetalinger er effektive for samfundsøkonomien.

Udviklingen af betalingsmarkedet går hurtig. Internetsamfundet, nye teknologier og ændret forbrugeradfærd såvel som nye aktører på betalingsmarkedet ændrer udbuddet af betalingstjenester. Udvalget af skræddersyede betalingstjenester, som integreres i købssituationen, øges. Nye innovative betalingsløsninger er ofte baseret på mobiltelefoner eller andet elektronisk udstyr, der kræver internetforbindelse.

Hvordan fungerer en kortbetaling?

En kortbetaling involverer normalt fire parter. De fire parter er kortbruger, kortudsteder, kortindløser og betalingsmodtager.

Kortudsteder er normalt banker eller andre finansielle virksomheder, som udsteder f.eks. Dankort, Visa/Dankort, Visa eller Mastercard. I dag er der ca. 70 kortudstedere, der opererer i fri konkurrence på det danske marked.

Danske kortudstedere er en del af den infrastruktur for betalingskort, der er udviklet, så det er sikkert, hurtigt, omkostningseffektivt og brugervenligt at anvende kortbetalinger for kortbruger og betalingsmodtagere.

Etablering og udvikling af infrastrukturen medfører omkostninger for kortudstedere og kortindløsere. Kortindløser betaler et såkaldt interbankgebyr til kortudsteder for hver korttransaktion. Kortindløser opkræver et servicegebyr fra betalingsmodtager, og   kortbruger betaler eventuelt et årligt gebyr til kortudsteder.

 

Kortbaserede betalinger og sikkerhed

I Danmark er kortbetalinger den mest almindelige betalingsmetode. Danske kortudstedere og kortindløsere arbejder med sikkerhed på både kort og langt sigt. Kortbaserede betalinger har flere fordele ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt. Korttransaktioner er sporbare, hvilket er medvirkende til at reducere risikoen for hvidvaskning af penge og vanskeliggør sort økonomi. Brug af betalingskort sammenlignet med andre former for betalinger, såsom kontanter, betyder reduceret risiko for røveri og forbedret sikkerhed for personalet i forretninger.

Card Payment Denmark og dets medlemmer arbejder løbende med at give information om sikkerhed og sikker brug af kort. Kortudstedere har omfattende kontrol af kortanvendelse og kontakter kortbrugere, hvis der er transaktioner, der afviger fra kortbrugers normale forbrugsmønster. For at skabe yderligere sikkerhed kan nogle kortudstedere tilbyde kortbruger at begrænse muligheden for at bruge kortet, for eksempel til online køb eller til køb uden for Danmark.

Card Payment Denmarks råd til kortbrugere:

 • card payment sweden
  Brug dit kort - et mistet kort kan spærres, mens tabte kontanter er væk.
 • card payment sweden
  Brug dit kort kontaktløst - det er både enkelt, bekvemt og sikkert blandt andet fordi den kode der er tilknyttet kortet, ikke kan aflures.
 • card payment sweden
  Håndter dine PIN-koder omhyggeligt, og følg kortudstederens specifikke regler og råd. Det er en vigtig del til at sikre trygge kortbetalinger.
 • card payment sweden
  Din bank beskytter dine betalinger - i tilfælde af forkert eller manglende leverance, når du køber online, kan du få pengene tilbage via din bank, hvis du ikke har modtaget nogen tilbagebetaling, ny vare el.lign. fra forretningen
 • card payment sweden
  Hold styr på alle køb - se dine kontoudtog igennem - og kontakt din kortudsteder, hvis der er noget galt.

Card Payment Denmark
c/o Finanssektorens Hus
Amaliegade 7
1256 København K
Danmark